Location: Places >> Europe >> France >> Languedoc-Roussillon >> ___ ͇๐ےﮯ̡____☀Pyrénées Orientales / Rosselló (Roussillon) / Catalunya-Nord (Northern Catalonia)
Login for full access to Couchsurfing Groups. Not a member yet? Join our community!

226 maires de la Catalogne du Nord pour la langue catalane
Posted September 13th, 2010 - 12:56 am by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
L'associació dels 226 batlles nord-catalans projecta crear un sindicat territorial

http://www.la-clau.net/noticia/4591/30-centims-per-habitant-per-al-futur-del-catala-a-la-catalunya-del-nord-4591

30 cèntims per habitant per al futur del català a la Catalunya del nord

Dilluns, 14.6.2010. 18:00h

La promoció general del català serà assumida aviat per l'Associació dels 226 batlles i regidors de la Catalunya del nord (AMF66), presidida per Guy Ilary, batlle de Talteüll. El 22 de juliol, la mesa d'aqueixa estructura potent votarà sobre un « sindicat departemantal » inspirat en el model basc, que enfortirà el català en l'espai públic. Aquesta agència lingüística serà finançada pels ciutadans a través de "30 cèntims cada any per cada habitant", segons el regidor perpinyanenc Jaume Roure, artífex de l'extensió territorial de la política del seu municipi. El sindicat, basat en l'experiència de l'Oficina de la llengua bretona, defensarà els documents legals públics en català com els matrimonis civil, intensificarà les traduccions de textos oficials i els noms de carrers, així com les classes de llengua. L'adopció d'aquest nou marc, que s'espera a finals d'aquest any pel Consell d'Administració de l’AMF66, completarà el dispositiu actual, vigent entre altres llocs a Perpinyà, on una "Carta per al català" va ser aprovada per unanimitat del consistori, dijous 10 de juny Per la seua banda, el Consell General nord-català va validar el 2007 una "Carta per al català", per aturar la "pèrdua de catalanoparlants".

Carrer Juli Pams, Portvendres, Rosselló, juny 2010 © La Clau

------------------------------

Notícies relacionades
•100 telèfons mòbils inclouen la llengua catalana 07.06.2010.
•La llengua catalana ha reculat d'un 3% des de 2003 a la Catalunya del Sud 30.06.2009.

Posted September 26th, 2010 - 2:18 pm by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
•El Punt Barcelona 10-09-2010 Pàgina 19
•El Punt Comarques Gironines 10-09-2010 Pàgina 16

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/8-esports/56-mes-esport/296924-la-situacio-del-catala-no-es-tan-greu-com-sembla.html

“La situació del català no és tan greu com sembla”

Germà Capdevila

La identitat catalana i el rugbi van lligats al nord de les Alberes. Christian Martínez és vicepresident d'Òmnium Catalunya del Nord, i amb la Júlia Taurinyà fan classes de català a jugadors, tècnics i directius de la USAP, gràcies a l'acord de col·laboració que vincula ambdues entitats.
Que fa falta saber català per jugar a rugbi a la USAP de Perpinyà?

La identitat catalana de la USAP és quelcom irrenunciable, és part del seu ADN. A les competicions franceses i europees els de la USAP són “els catalans”. Òmnium té un conveni amb el club i fa temps que volíem engegar els cursos de català.

Va ser iniciativa d'Òmnium, doncs?

Era un desig compartit, però ens ha costar posar-ho en marxa. El primer a aprendre i perfeccionar el seu català va ser el director comercial, en Frederic Pel, però enguany és el primer cop que fem un curs regular, cada dilluns, abans de l'entrenament, per a jugadors, membres del cos tècnic i directius.

Ho fan per obrir-se portes al sud dels Pirineus?

És cert que és un factor que hi juga, perquè, en paraules del president de la USAP, Paul Goze, això no és la Catalunya del Nord, sinó el nord de Catalunya. Això és quelcom que la gent del club té claríssim. Crec, però, que a més hi ha un interès individual i col·lectiu per aprendre el català. Els jugadors, tècnics i directius han entès que necessiten el català no només per relacionar-se amb la Catalunya del sud, sinó per integrar-se de debò en la catalanitat del club. Abans dels partits sona L'estaca i a la graderia és molt normal sentir el català.

Es fa un ensenyament amb temàtica esportiva i de rugbi?

Aprofitem que som a l'estadi Aimé Giral per fer sessions interactives que fan més fàcil assimilar l'idioma. Per exemple, anem a la botiga o al restaurant de l'estadi i fem jocs de rol per fer ús del català en situacions quotidianes. Això es complementa amb una mena de tutoria lingüística que es dóna de forma natural al vestidor entre els que parlen català i els que n'estan aprenent.

Els jugadors de fora també s'hi apunten, a les classes?

És significatiu que el jugador que més força ha fet per tal que comencessin els cursos ha estat en Farid Sid, que és català, però de pares algerians. Tenia molt clar que havia d'aprendre català i ha fet uns avenços increïbles. I tenim molts alumnes que no són catalans.

Al sud tenim una imatge de precarietat pel que fa a l'estat de la llengua a la Catalunya del Nord. És així?

No és pas tan dolenta com pot semblar si només fem una exploració superficial. La USAP n'es una bona mostra. És cert que s'ha perdut l'hàbit d'ús, però és moltíssima la gent que sap català i que el parla perfectament només de saber que el seu interlocutor també el parla. La USAP, amb l'ús normalitzat que fa del català (retolació, megafonia, web, etc.), ajuda molt a trencar aquesta dinàmica. La USAP fa país. Òmnium i USAP compartim una visió comuna del país.

Òmnium Catalunya del Nord és una entitat molt activa. Quanta gent hi treballa?

Tenim molts socis i adherits, però hi ha una cinquantena de persones que tirem endavant les activitats habituals, com ara els cursos de català per a adults, o la Nit de Sant Jordi, els únic premis literaris de la Catalunya del Nord.

L'acord Òmnium-USAP és només per les classes de català?

No només això. És un acord ampli que inclou per exemple fer traduccions i suport a les accions de comunicació del club. La USAP és alhora un dels patrocinadors principals de la Nit de Sant Jordi.