Location: Places >> Europe >> France >> Languedoc-Roussillon >> ___ ͇๐ےﮯ̡____☀Pyrénées Orientales / Rosselló (Roussillon) / Catalunya-Nord (Northern Catalonia)
Login for full access to Couchsurfing Groups. Not a member yet? Join our community!

La bella llengua catalana dels gitanos
Posted October 8th, 2010 - 1:33 am by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
Publicat en la revista Presència

La bella llengua catalana dels gitanos

Joan-Lluís Lluís

El cronista Joan Alavedra, en un text publicat a Tele/Estel (núm. 35, del 17 de març de 1967) recordava com el seu amic Pompeu Fabra, en una passejada que feia a Montpeller als primers mesos d’exili, va creuar-se amb un grup de gitanes: «Una d’elles, alta i plena, es mirà el Mestre i li digué: “Que parleu en català?”. “Sí —contestà en Fabra—. Parlem català perquè som catalans”. “Sou catalans? Visca!”, exclamà la gitana. I fent-se un gran senyal de creu sobre el pit abundant, digué, sentenciosament: “Que Déu ens conservi la nostra parla!”.»

Sí, «que Déu ens conservi la nostra parla», diu aquesta gitana molt probablement analfabeta precisament a aquell qui més ha fet per enfortir aquesta parla, amb ajuda divina o sense... A Montpeller, avui encara, hi viuen gitanos catalanoparlants, familiars dels gitanos de Perpinyà o, com a d’altres ciutats franceses, descendents d’un corrent migratori del segle XIX que va portar gitanos del Principat cap a França. El nucli més important dels gitanos de França, els quals gairebé tots parlen català, es troba a Perpinyà, si bé no es pot saber amb precisió quants són a cada poble i ciutat ja que la llei francesa prohibeix de fer estadístiques que diferenciïn grups ètnics entre ells: els gitanos són ciutadans francesos i, doncs, no poden ser comptabilitzats a part.

És clar, aquesta no discriminació és purament jurídica ja que, a la pràctica, els gitanos són diferenciables i diferenciats tant per les autoritats com per la població no gitana ―que els gitanos anomenen «paios»―. Val a dir que les relacions entre gitanos i paios no sempre és bona i que els tòpics racistes més bàsics funcionen a ple rendiment... I la llengua catalana, que els gitanos de Catalunya van anar adoptant al curs dels segles, va esdevenir a Catalunya Nord un factor de diferenciació a mesura que els catalans l’abandonaven. Per dir-ho clarament, les capes més populars, que van ser les últimes a abandonar el català, van fer-ho en certes poblacions ―Perpinyà, Illa, Tuïr, Millars, Elna...― amb un incentiu afegit: diferenciar-se dels gitanos que, com a classe encara més baixa, representaven un repulsiu. Així, els gitanos conservant el català, i els paios abandonant-lo van contribuir ensems a eixamplar el fossar entre els uns i els altres. El tendre Josep Sebastià Pons mateix, en un poema de l’inici del segle XX en què lamentava l’oblit en què queien els monuments més emblemàtics de Perpinyà, escrivia: «Oh, prohoms i cònsols, la Llotja s’engitana»...

Aquest racisme latent que, en el millor dels casos, es cristal·litza en una mútua indiferència, i que porta els gitanos a viure en un sistema de mig gueto, és tan estès que pot arribar a semblar natural. Els gitanos són bruts i estafadors, diuen els mateixos paios que els troben deliciosament exòtics quan es posen a tocar rumba catalana. Els mateixos gitanos són admirats a dalt d’un escenari quan canten en espanyol (amb una certa imprecisió) i menyspreats quan es passegen pel centre vila i parlen català... Canten en català, també, però generalment cants de temàtica evangèlica, menys exòtics, que responen a una comunió de grup més profunda i, per això, ha costat bastant que els músics gitanos acceptin de cantar en català fora del seu barri. Els que s’han atrevit a fer-ho ho van fer impulsats per etnomusicòlegs primer, per organitzador de concerts després, que hi van veure una autenticitat que els porta molt per damunt del repertori folkloritzant dels Gipsy Kings.

Posted July 25th, 2011 - 1:25 am by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
PROTESTES PER LA DEPORTACIÓ DE GITANOS NORD-CATALANS
http://www.la-clau.net/noticia/5040/600-persones-protesten-a-perpinya-contra-les-expulsions-de-gitanos-5040

Societat
A Barcelona, 100 persones protesten al peu de consulat de França
600 persones protesten a Perpinyà contra les expulsions de gitanos
Dissabte, 4.9.2010. 12:45h

Unes 600 persones han participat aquest dissabte al matí a Perpinyà a una marxa de protesta contre les expulsions de gitanos impulsada per l'Estat des de l'inici del mes d'agost. La manifestació, anomenada "contra la xenofòbia", ha sortit des de la plaça del Puig del barri de Sant Jaume, on viu la majoria dels membres del col·lectiu gitano nord-català. El seguici ha arribat fins a l'edifici de la prefectura, seguint una simbologia estudiada.
Aquesta mobilització ha estat convocada per 50 entitats, ONG, partits i sindicats, entre els quals han contat el Nou partit Anticapitalista, el Partit Comunista i Europa Ecologia. De fet, la població gitana de Perpinyà, integrada al territori a través de la llengua, va arribar al Rosselló, en una primera onada, al segle XIV, i no es troba al·ludida per les mesures estatals, que generen crítiques dures envers Nicolas Sarkozy. El 22 d'agost, el Papa Benet XVI va instar França a « acollir les legítimes diversitats humanes », poc abans que l'ONU demanés també a França, el 27 d'agost, de « garantir als gitanos l'accés a l'educació, la sanitat, i l'habitatge ». Aquest mateix dissabte, un centenar de persones s'han concentrat davant del consolat de França a Barcelona contra les deportacions de gitanos. Segons Cristóbal Laso, vicepresident de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, "Les deportacions són còpia fidedigna de les deportacions que va practicar el nazisme".