Location: Places >> Europe >> Spain - España >> CATALUNYA ll*ll CATALONIA >> Barcelona >> Barcelona: CULTURE >> Architecture: Antoni Gaudí, the Great Catalan Architect. "Modernism"
Login for full access to Couchsurfing Groups. Not a member yet? Join our community!

El gaudi de Gaudí
Posted September 21st, 2009 - 11:03 pm by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
El gaudi de Gaudí: http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/el-gaudi-de-gaudi.html

Gaudí, cristià i catalanista: http://www.e-cristians.net/gaudi/interactiva.htm

Posted February 25th, 2013 - 4:54 am by from Castellon de la Plana, Spain (Permalink)
D'“Antoni Gaudí, independentista”, d’Agustí Gimènez i Camins, arquitecte català:
“(L’entusiasme en l’obra d’en Gaudí) contrasta amb altres visions arquitectòniques esllanguides i pusil•lànimes, que han convertit sectors de Barcelona en suburbis perduts de qualsevol ciutat provinciana. Pròpies d’arquitectes que no tenen altra dèria que construir edificis “normals”, amb la simplicitat que sol donar-se a la caseta per al gos”
«Al marge del seu profund esperit religiós, no és posible comprendre Gaudí no parem de repetir-ho - sense entendre el seu afany de convertir Barcelona en una capitalitat monumental i esplendorosa de la Catalunya lliure que ell somiava.»
«Íntimament, Gaudí vivia tan separat d’Espanya que actuava com si no sabés ni volgués parlar castellà.... Quan Unamuno va visitar les obres de la Sagrada Família, Joan Maragall va haver de fer de traductor...»
«Fidel a la seva actitud, que tenia pensada i repensada, l’onze de setembre del 1924 la policia espanyola va detenir-lo i el van tancar al calabós per haver-se negat a parlar-los en castellà ­Gaudí tenia ja 72 anys-.»
«No hi ha pas dubte que l’obra d’Antoni Gaudí té el mèrit d’infondre-li, al català, una convicció segura de si mateix, i un entusiasme en les seves coses, que són ben pocs els qui han sabut imprimir-la a la nostra gent.»
«Si es pensa en els deliris obsessius dels qui voldrien minimitzar la imatge de Barcelona, el titànic esforç arquitectònic d’Antoni Gaudí es converteix en una de les victòries més espectaculars de la catalanitat.»
“No ens podrem soldar mai. Els puntals del poble són el govern, el comerç, l’art; tot, coses sintètiques.
La gent del centre són abstractes, i l’abstracció porta empre als extrems...
Els catalans som del mig, som la gent d’equilibri. (...) De manera que, les nostres qualitats, els del centre no les tenen, ni tampoc els nostres defectes; no hi ha soldadura”»

“Els castellans atribueixen al fatalisme que s'enfonsi la hisenda pública o es perdin les colònies. Tenen un concepte equivocadíssim de l'administració. No cultiven la riquesa, no la fomenten, com els catalans, sinó que l'exploten, la dilapiden. Ells veuen com es disminueix el tresor públic, però no suprimeixen "las carrozas” (Antoni Gaudí)

“Els assumptes religiosos requereixen l'ús de tots els mitjans en el seu grau més alt. El temple ha d'inspirar el sentiment de la Divinitat amb les seves infinites qualitats i els seus infinits atributs” (Antoni Gaudí i Cornet, 1852-1926, parlant del Temple de la Sagrada Família).