Location: Places >> Europe >> Hungary >> Budapest >> budapesti vidám mag :))))
Login for full access to Couchsurfing Groups. Not a member yet? Join our community!

Május 16. 10-16. h -> Legyen turista saját városában, és fedezze fel a láthatatlan hétköznapokat!
Posted May 14th, 2009 - 9:50 am by from Budapest, Hungary (Permalink)
Legyen turista saját városában, és fedezze fel a láthatatlan hétköznapokat!
[2009. máj. 16. 0:0]

Öt fővárosi közszolgáltató, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Fővinform és a Temetkezési Intézet egyszerre nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A május 16-i nyílt nap keretében 10 órától 16 óráig szakemberek mutatják meg a város működését.

A közszolgáltatói nyitott napok célja, hogy a budapestiek jobban megismerhessék a városlakók kényelmét szolgáló tevékenységeket. Ezek a szolgáltatások sok esetben láthatatlanok és teljesen természetesek. Most betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé és szabadon besétálhatunk olyan telepekre, intézményekbe, melyek egyébként nem látogathatók. Megnézhetjük a szolgáltatások mögött rejlő hatalmas infrastruktúrákat. Az ingyenes program keretében szakemberektől kaphatunk választ kérdéseinkre. Megtudhatjuk, hogy hova viszi a kukásautó a szemetünket, mi történik aztán vele, vagy honnan érkezik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, a csapvíz, és hova távozik, hogy aztán a biológiai tisztítást követően a Dunába engedhető legyen. Megnézhetjük a közlekedési információk áramlását, a mindennapi forgalmat segítő tevékenységet. A vállalkozó szelleműek még a legmisztikusabb helyekre is ellátogathatnak. A programokról részletesebben a társaságok honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Május 16-án 10-től 16 óráig a következő helyszíneken várják a látogatókat:

Fővárosi Vízművek
Gruber József víztároló medence (Sánc u. - Orom u. - Hegyalja út által határolt terület)
Budafoki Víztorony (a Szoborpark mögött)

Fővárosi Csatornázási Művek
Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep (1044 Bp., Tímár u. 1.),
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep (1238 Bp., Meddőhányó u. 1.),
Ferencvárosi Szivattyútelep (1095 Bp., Soroksári út 31.)

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.
Hulladékhasznosító Mű (1151 Bp., Mélyfúró u. 10-12.)

FŐVINFORM - 10 órától és 15 órától kezdődően
BKV Forgalomirányító Központ (1088 Bp., Szabó Ervin tér 2.)

Budapesti Temetkezési Intézet
Csömöri Sírkert és Hamvasztóüzem (2141 Csömör, Főnix u. 1.)

Merüljön el az eddig sosem látott érdekességekben!

Tudta-e, hogy egy hatalmas víztároló rejtőzik a Gellérthegy gyomrában? Tudta-e, hogy Budafokon található a világ egyetlen aszimmetrikus víztornya?

Az év 364 napján a Fővárosi Vízművek dolgozóin kívül csak kevesek léphetnek be ezeknek a létesítményeknek a területére. Május 16-án azonban ez másképp lesz: 10-től 16 óráig minden érdeklődő bejárhatja a főváros legnagyobb víztárolóját és a tavaly átadott, egyedülálló építészeti megoldásokat megvalósító Budafoki Víztornyot.

80 000 köbméter víz a Gellérthegy gyomrában
A Gruber József víztároló medence építését 1980-ban fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók csak a Közszolgáltatói Nyílt Napon, május 16-án csodálhatják meg a földalatti csarnok vízben tükröződő 106 oszlopát. Az érdeklődők a Sánc utca és Orom utca sarkán található bejáratnál juthatnak be a víztárolóba.

A víztároló előtti téren egész napos programok: vízfestés, vízkóstolás várja az érdeklődőket. Az érdeklődők május 16-án 10.00 és 16.00 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt víztárolóba.

Harmadik típusú találkozás Budafokon
A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának tavalyi átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló víztároló létesítménynek tekinthető. A 3000 köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyven méteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét.

A víztorony átadása óta kedvelt témája az arra járó fotósoknak, de kapuit csakis május 16-án nyitja meg az érdeklődők előtt. A Budafoki Víztorony a 7-es főútról, közösségi közlekedéssel pedig a Kosztolányi Dezső térről induló 150-es autóbusszal közelíthető meg.

Aki ezt a programot választja, biztosan nem csalódik majd. A harmadik típusú találkozáson túl 11 órától szemtanúja lehet annak is, hogy mi is történik akkor, amikor eltörik egy vízcső. Részletek a helyszínen.
Az érdeklődők május 16-án 10.00 és 16.00 óra között, félóránkénti turnusokban juthatnak be az egyébként látogatóktól elzárt víztoronyba.

További információ:

Fővárosi Vízművek Zrt., Lévai Zsuzsanna kommunikációs vezető, tel.: 30/445-2793,

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., Bátori Marianna kommunikációs vezető, tel.: 30/332-9617,

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., Horti Zsófia kommunikációs vezető, tel.: 30/535-0922,

FÖVINFORM, Rosta Marian kommunikációs vezető, tel.: 317-8077,

Budapesti Temetkezési Intézet, Pénzes Kristóf kommunikációs vezető, tel.: 20/466-6864