Location: Places >> Europe >> Hungary >> Budapest >> budapesti vidám mag :))))
Login for full access to Couchsurfing Groups. Not a member yet? Join our community!

19_28 Június Nemzeti Parkok hete
Posted June 4th, 2009 - 10:45 am by from Budapest, Hungary (Permalink)
Júniusban hagyományosan Nemzeti Parkok Hete
http://www.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=sub_786 (részletes program)

Tavaly több mint 1,2 millióan keresték fel a hazai nemzeti parkokat. A 2007-ben indított programsorozat idén harmadik alkalommal mutatja be Magyarország gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségét.

Június 19–28. között geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, bábkészítéssel, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a Nemzeti Parkok Hetén.

A pénteki nyitónapon szakmai rendezvény lesz Csopakon a Park Villában, amelynek témája – kapcsolódva a Magyar Turizmus Zrt. „Kulturális Turizmus 2009” kampányévéhez – a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása hazánk védett természeti területein. A neves ökoturisztikai és kulturálisörökség-védelmi szakemberek előadásaikban – egyebek között –a hortobágyi és őrségi élő hagyományok, továbbá a bükki kőkultúra ökoturisztikai hasznosításának lehetőségeire, kérdéseire hívják fel a figyelmet, bemutatják a kulturális világörökségi helyszínek turizmusának helyzetét.

A központi rendezvény második napján, szombaton Tihanyban – a Levendula Fesztiválhoz kapcsolódóan – a tíz hazai nemzeti park igazgatóság munkatársai játékos vetélkedőkkel, gyermek programokkal kreatív kézműves kiállítással és vásárlási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A látogatók információt kaphatnak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is. Az eseményen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tesz.

Hétfőtől kezdve egész héten át számos vidéki és budapesti helyszínen nyílt szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni Magyarország természeti és kulturális örökségét vagy csak egy jó kirándulásra vágynak.

Ízelítő néhány kalandos programból:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság: szakvezetéses túra a keleméri Mohos-lápnál, egész héten 50 %-os kedvezmény a Baradla-barlang aggteleki rövidtúráján és a Vörös-tói barlangtúrán.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: „A megszelídült tűzhányók nyomában”- geológiai szakvezetéses túra a nemzeti park területén, vezetett séta a Tihanyi félszigeten, a Szentgáli-kőlik barlang látogatása kedvezménnyel, gyalogos tanséta Várpalota mellett az egykori homokbánya területén.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: bükki ősemberbarlangok körtúra a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangokhoz, szakvezetéses túra a kaptárkövek titkainak feltárására, „Nyílt nap az Ősmaradványokért” - tanösvénytúra az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület „Borókás-árok” geológiai ösvényen, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont „Karszt és élővilága” című kiállítása kedvezményes belépőjeggyel.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: szakvezetéses túra az Irma-úton, diavetítéses előadás a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeiről a pécsi Tettye Oktatási Központban, madárodú készítés a pécsi Pintér-kertben, tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban Kölkeden, Múzeumok Éjszakája a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen, „Hódító hód” kenutúra a Vén Dunán Bajától.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: esti szentjánosbogár-séta az Alcsúti Arborétumban, szakvezetés a nagykőrösi Pálfája tanösvényen, krumplinap az Ócsai Tájházban, szakvezetéses túra a Börzsönyben a Strázsa-hegyi-tanösvény látogatásával egybekötve.

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság: madármegfigyelés a Fertő szikes tavainál és a Nyirkai-Hanyban, kenutúra a Fertő-tó nádas területein, bábkészítés természetes anyagokból a Csapody István Látogatóközpontban.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: gyalogtúra szakvezetéssel a Hortobágy-halastavi tanösvényen, természetrajzi kiállítás a Hortobágyi Látogatóközpontben.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság: tiszavirág-túra a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben, napközis tábor a kecskeméti Természet Házában, játékos foglalkozás iskolásoknak.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: Barnabás Napi gyógynövényes foglalkozás a Körösvölgyi Látogatóközpontban, ismerkedés Szent Iván éjjelén hagyományokkal, népszokásokkal, hiedelmekkel, éjszakai lepke megfigyelés és csillagles, szakvezetések a Kígyósi tanösvényen Szabadkígyós mellett, barangolás a Kis-Sárrét vidékén.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: „Szalafő értékei” -körtúra az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől, „Szekértúra szerről szerre” - szakvezetés szekéren, kirándulás a Belső-Őrségbe a Sárgaliliom tanösvényen, kerékpártúra a Kerca völgyében, séta a festőien szép Lugosi-patak völgyében.